Wysłany: 2010-05-18, 18:43 TT Oklejanie boczków drzwi Alcantarą Civic 5 gen sedan
A więc tak ten środkowy plastik który będziemy oklejać jest zamocowany na takich plastikowych nitach zgrzanych.Ja je delikatnie rozwierciłem wiertłem 10mm potem przyciąłem na odpowiednią długość żeby nie wystawały bo potem muszą zostać przykręcone wkrętami.Zrywamy materiał,musimy wyczyścić z pozostałości kleju i materiału testowałem kilka sposobów i najszybciej zmywa się to rozpuszczalnikiem (nie benzyną ekstrakcyjną i nie rozcieńczalnikiem) jak już wymyjemy wszystko to trzeba całość zmatować papier ścierny "100" potem wyszorować płynem do naczyń ja przy okazji wyszorowałem cały boczek klamki itp. poczekać aż przeschnie można użyć suszarki do włosów.Teraz należy odtłuścić benzyną ekstrakcyjną i przyciąć odpowiednią ilość materiału lepiej przyciąć więcej żeby potem przy naciąganiu końcówek było za co złapać.
No i możemy się zabierać za klejenie ja kupiłem klej "bonaterm A1" taki dali mi w hurtowni gdzie kupowałem materiał.
Potrzebny będzie pędzel, mnie się najlepiej robiło okrągłym bo jest sztywniejszy.Najpierw musimy się zastanowić od której strony boczka zacząć, ja wybrałem prosty odcinek i chyba tak jest najlepiej, nakładamy klej na brzeg boczka materiał kładziemy na stole i dociskamy boczek do niego, materiał się lekko przyklei teraz odwracamy boczek z przyklejonym materiałem i odrywamy najpierw jedną połowę i nakładamy klej na materiał i na boczek przyklejamy gładząc ręką a potem odrywamy drugą i robimy tak samo.Teraz przerwa na fajkę nich się dobrze przyklei teraz będziemy nakładać klej po kawałku i przyklejać tak jak widać na fotkach powiedzmy na szerokość pędzla tak długo aż dojdziemy do nierówności teraz musimy obrać jakąś taktykę klejenia np podzielić na kilka części i tak kleić nie naciągając za mocno materiału i robić to spokojnie materiał zawsze można oderwać i poprawić.Wyczaiłem ze lepiej delikatnie wygładzać materiał na nierównościach niż go na siłę naciągać.WAŻNA RZECZ !! musimy wyczaić jak dużo kleju nakładać żeby materiał nie przesiąknął lepiej dawać mniej po kilka warstw i pędzlem szybko i mocno rozprowadzać szczególnie na początku jak zamoczymy pędzel.Na końcu jak już cały jest oklejony lub w przerwach między klejeniem można ponacinać miejsca na klamki itp. jak na zdjęciach i poprzyklejać.Potem poobcinać resztki materiału i powycinać w miejscach gdzie będą śrubki przykleić a potem można z zewnątrz przejechać klejem.Ja zostawiłem tak na jeden dzień a jak już ładnie wyschło to zabrałem się za mocowanie boczka do reszty trzeba sobie dobrać odpowiednie wkręty ja kupiłem kilka rodzajów najkrótsze jakie były w sklepie a i tak musiałem przycinać albo dawać podkładki.czasem trzeba zastosować grubszy wkręt bo nie które otwory po obciętych plastikowych nitach są grubsze.
Chyba napisałem wszystko jak coś to pytać.
Aha po założeniu boczka w samochodzie okazało się ze materiał jest cieńszy i klamki trochę odstają na razie nie mam pomysłu jak sobie z tym poradzić ale można wziąć to pod uwagę podczas klejenia np przy klamkach podkleić cienka gąbką.
Fotki wrzucają się na nasze super szybkie FTP potem dam linki
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum